ponedeljek, 17. november 2008

Nadaljevanje Laosa ... prvi del

******* DODANE SE FOTOGRAFIJE *******

Otroci na blatnem toboganu

Night Market - Luang Prabang

Izlezavanje ob reki

Pogled iz colna

Menihi pa taki

Lep slap, kjer se je Matevz tudi kopal

Buffet - nalozi si, kar ti pase

Najpomembnejsi simbol Laosa - stupa v Vientianu

Menihi navezujejo stike - ful si zelijo kontakta s tujci

Pupika


Tale prispevek sem napisala pred dnevi ... ne vem vec tocno kaj. Morda/verjetno se je kaksna misel spremenila, pa saj se spreminjamo vsak dan=) Prispevek tokrat brez fotografij, jih dodava v nadaljevanju. Da boste lazje zdrzali do naslednjega prispevka=) Fajn je tale blog, imava zapisane stvari - pa saj temu je namenjen, a ne? Ce pa lahko dnevniske zapise prebere se kdo drug doma, pa se toliko bolje=)
Na hitro le popravim nekatere info: noci niso vec tako mrzle (zal, ker to pomeni, da je podnevi kar malo prevroce), in festival je naslednji dan dobil malo vec vsebine. Sva se potikala okoli nekega templja=)

Lep pozdrav, ana in matevz

Nadaljevanje Laosa ...

Kar nekaj poti je ze za nama v tem casu, ko se spet dolgo nisva javila. Hm ... kje zaceti? Zgodaj zjutraj na pot proti Udomxay-u, kjer sva zelela sice priti do Nong Khiaw-a in se spustiti z ladjico nizje, pa sva pristala na avtobusu za Muang Khua, ki je bolj severno kot sva prvotno nacrtovala. Avtobusi pac ne grejo ravno takrat ko si dva falanga (laosko pomeni turist, zahodni clovek) tako zamislita=) Pot do Muang Khua je bila niti ne tako dolga (to itak) kakor zelo pestra. V zadnjih treh dneh je napadlo vecje kolicine dezja, tako da so bile ceste komaj prevozne, luze in blato pa neizogibna. Sej bi se slo dokler nisva pod sabo vidla kos ceste, ki jo je ocitno odtrgalo ... no, "obvoz" so "uredili? par uric pred nasim avtobusom ... sprasevala sva se samo se to, koliko casa bo ta cesta se obratovala/prevozna - ker je res nikakva!!! Trije turisti smo prisli v neko majhno vasico, se nastlali, pojedli, zjutraj pa novo presenecenje=) Ce zelis iti z ladjico po reki, jo je treba rentat, to pa stane!!! No, bila sva pravzaprav v dokaj brezizhodnem polozaju - po cesti nazaj in izgubiti en dan ali placati MALO vec in nadaljevati pot kot sva si zamislila ... Jah ... pet turistov smo si razdelili znesek rentanja, kar je na osebo prislo cca. 17 eurov - za dve urci voznje po rjavi reki=) ampak sej se bilo lepo=) Jaz sem se mal razjokala in se jezila, ker mi ni jasno kaj toliko obirajo turiste, ker pac voznja ne more tok stat - s tem denarjem lahko cela vas zivi en mesec pomojem=) ampak dobr=) Sva le prisla do Muang Ngoi Neua, vas, ki naj bi veljala za turist destination, se posebej najvec backpackerjev. Poceni nocitve, hrana tko tko, dez, viseca mreza s pogledom na reko in hribe okoli, branje knjige, kaca v reki (vidla sva jo z bungalovcka od dalec), konec elektrike ob 21:45. Lepo=)

Z nabito polno ladjico no Nong Kiawa (kamor sva najprej hotla it=)), potem na pick up-a do Luang Prabanga (ce bi zelela it z ladjico, bi naju spet stalo minimalno deset eurov po osebi, tako da sva izbrala veliko cenejso varianto). Edino kar mi ni jasno je to, da ti domacini recejo, da je ob doloceni uri ladja naprej. In prides tja in ugotovis, da ladjice sploh nimajo urnikov, ker so za domacine obcutno predrage. Ni mi jasno od kje domacinom ure odhodov ... ???

Luang Prabang ... relativno drgao mesto, vpliv francozov se kaze v gradnji his, predvsem pa so francoske bagete in rogljicki dostopni kjer koli. Odlicen velik sendvic ... mjam=) brez azijskega priokusa, hehe=) Spet sva srecala stare znance iz Anglijo in Danske, sprehod in pohajkovanje po mestu, izletek do nekega slapu (lepo=)), internet prepocasen, da bi karkoli pocel gor. Lusten night market z relativno kvalitetno robo, vecinoma svila in bombaz. Sicer je dolg in vsi prodajajo eno in isto, ampak je lep sprehod, predvsem pa ni dzumbusa, ampak kar mirno, sploh za market. Popularen je buffe, kjer si placas za kroznik hrane in si sam nalozis kar pac bos - vecinoma ne vlkljucuje mesa in ribe, lahko pa to kupis pri sosednjem stantu=) Lep soncen zahod in pogled na mesto z vrha.

Dolga, nepozabna voznja do Vientiana (glavno mesto). Hm ... vmes sicer Vang Vieng in vem, da bi se mogla ustavit tam, ampak sva sla mimo ... med drugim tudi da bi ujela se kaj od pomembnejsega festivala v glavnem mestu, pa tut zato ker so spet pretiaval s cenami busov! Ista cena za razlicni relaciji, samo zato, ker smo turisti!!! Pac ja ... Nima veze=) sva vsaj spet srecala ze znane prijatelje iz Anglije in Danske. Vmes smo sli vsak svojo pot, ampak ocitno se sprecamo, kjer se le lahko. Ker glavno mesto sploh ni tako majhno, ampak se hoces noces srecas. No, vceraj smo se poslovili, nasa pot se dokoncno razide (naceloma).

Ja, nepozabna vnoznja - vzadi so skoraj vsi bruhali (z mano na celu, saj sem pravzaprav otvorila sindrom) - ovinek za ovinkom!!! Avtobusarji jih pa vozijo, kot da smo na avtocesti! 6 ur take voznje z sicer express busom, potem pa so nas vrgli na majhnega pick-up-a s pujsom vred - se ene tri ure se mi zdi. No, 17 nas je bilo zadaj, pa ne vem kam smo se natlacli, ampak slo pa je=) Jedla nisva nic, ker ti vsak ovinek odvrne tek=) prahu pa toliko, da komaj dihas. Ampak uni prjatli niso mel prav nic boljse izkusnje kot midva, ceprav so prisli iz drugega konca=)

Utrinki Vientiana: noci so mrzle, za v dolge rokave in nogave; sendivici so se vedno dobri, edino da ze dobivajo azijski priokus, vedno znova ugotoviva, da se je s kolesom lusno pelat naokoli in da si pes prov pocasen, kambodzska ambasada ravno v teh dneh ne dela, tako da nimava vize (bojda bi jo morala dobiti tudi na meji), nimajo night marketa, tako da morva jest v restavracijah, pice so drage in tanke, shake-ji so spet dobri (vmes so ponekod malcek skrtarli), park s hindu in budisticnimi figurami - lepo=), That Luang Festival je the largest temple fair in Laos - ne vem kok ma ta festival kej vsebine razen nekaj ceremonij, res gre predvsem za sejem, kjer domacini nakupijo kar veliko stvari. Je bila pa stupa zvecer (na polno luno) res velicastna - ze tako je zlata, potem pa se dodatno osvetljena... kot da bi bil v Egiptu in ne v Laosu.

Vse najboljse bratec=) pa ne bit prevec pogumen zdaj, ko si bojda polnoleten=)

Vse najboljse vsem, ki praznujete v novembru=)

Varno in prijetno popotovanje po Avstraliji starejsemu bratcu in Evi=) uzivita in se veliko naucita=)

Vsem ostalim pa topel objem soncnih zarkov ...

Ana

PS: V Vietnamu je bilo glavno mesto poplavljeno, prizadeti tudi drugi kraji Vietnama. Tisti, ki sva jih srecala in so bili v danem trenutku tam ter preostali, ki so v stiku z ljudmi tam, pravijo, da je ze vse v redu in mirno. Ceprav je v lokalnem casopisu pisalo, da so sle cene hrane v visave, naj v resnici ne bi bilo tako. Vietnam ostaja na najini poti, v Kambodzi pa bova verjetno manj kot sva nacrtovala. No, kakor bo naneslo=)


1 komentarji:

Anonimni pravi ...

V kolikor se bo podobno besedilo pojavilo še enkrat, obveščam da nisem uspela v prvo poslati komentarja.

Z užitkom spremljam vajino popotovanje. Vendar tu Ljubljana kar stoji in ni kaj posebno zanimivega za dodati.

Trenutno poteka LIFFE, mi še ni uspelo iti nič pogledati. Glede razstav v Narodnem muzeju Hranitelj, vse bolj v abstrakcijo, všeč so mu postale žuželke, sol in kovina, ni me potegnilo. Šla malo izobraževat na vodeno razstavo po slovenskih impresionistih.

Vožnja s kolesom tudi po Ljubljani postaja vse hladnejša, je pa še vedno daleč najboljši način premikanja.

Danes obiskala nekaj specialnega šla na Šmarno goro :-)

Pozdravček, Katja