nedelja, 14. december 2008

Streha Vietnama (zima)

Mrzel pozdrav iz severa Vietnama. Z nocnim vlakom sva potovala iz Hanoija v mestece Sapa. Mesto lezi na 1600 m nadmorske visine in je mrzlo. Res sva dozivela pravo zimo, kar naju je malo presenetilo. Pred odhodom sva na internetu preverila kaksne so temperature tukaj gor in je pisalo 25 do 29 stopinj. Ha ha! Mogoce je bilo toliko stopinj tistih nekaj uric, ko je iz megle posijalo sonce, ampak se to merjeno na soncu, ne v senci (kot bi bilo pravilno).
Sapa ima kar pravo ime, ker ves cas rahlo piha sapa. Kadar je lepo vreme, se cez dolino vidi najvisjo goro Vietnama (Fansipang, 3200 m). Ta del drzave je drugace znan po velikem stevilu plemen oziroma manjsin in cudoviti razgibani pokrajini. Zal sva bila za cudovite poglede bolj ali manj prikrajsana zaradi mocne megle in oblacnosti. Nekaj okoliskih hribov, dolin, gora, potockov, hisic, rizevih teras, ipd. sva uspela videti le, ko je sem in tja vmes posijalo sonce in za nekaj uric malo razkadilo meglo. Zaradi mraza sva si kupila vsak svoj par "babica stumfov" in se vecplastno oblekla - beri: 3-4 majice, 2-4 stumfe, kratke hlace in cez dolge hlace, ... skratka skoraj vse, kar imava s seboj :) Potem nama je bilo toplo ali pa tudi ne.
Marihuana, hasis in opium so spet preprosto dosegljivi na ulici. Vsaka tretja hill-tribe woman ti jih ponuja.
Pila sva najboljsi mango juice tega potovanja. Mango je reees dobeeer!
Eno noc sva prebila v sobici s svojim kaminckom. Zal se je izkazala za zelo mrzlo, zato sva si potem nasla drugo sobico z elektricnim grelcem.
Kaj sva v Sapi se kaj pocela? Grela sva se v sobici, brala knjige, hodila na sprehode, odkrivala visje zivljenjske resnice, pocivala in se nastavljala soncu v kaficih in parku, ...
Vietnamci so spet potrdili svojo naravo. Samo dva primera: V hotelu nama je receptorka rekla, da so drva za kamin vkljucena v ceno. Kasneje se izkaze, da samo prva runda, vse naslednje pa lepo placaj. Podobno z internetom nekje drugje. Petkrat nama poudari, da imava free internet, potem se izkaze, da je free samo 30 minut na dan.
Kljub temu, da naju kar malo zebe, se nekateri Vietnamci naokoli sprehajajo bosi!
Aja, pozabila sva omeniti, da je cela Sapa ze precej bozicno obarvana. Zadnje dva dni vse restavracije in hoteli postavljajo svoje smrecice in okrasujejo prostore. Za to smo seveda krivi turisti. Imajo pa tukaj tudi simpaticno cerkvico, kjer pocasi ze zacenjajo postavljati jaslice.
Zdaj pa proti toplejsim krajem (morje, mmmmm .....)!

Papa, M+A

Merry Christmas!

Najboljsi mango juice na svetu.

Spet na koncu sveta ...

Wanna buy from me? NO, THANKS, LEAVE ME ALONE!!!


Cerkvica.


Balkoncek najine sobice. Lep meglen razgled in vitamicki.


Poskusava usposobit kamincek.

Najbolj vroc del dneva, ki je trajal celih 20 minut.

Babica stumfi in zatlacene hlace :)


0 komentarji: